top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Веда на Семинар по медийна грамотност


От 16 до 19.11 в София се проведе четвъртото издание на Семинара по медийна грамотност за помощник-учители по английски език, на което програма "Фулбрайт" е домакин. Веда заедно с учителите по английски език по програма „Фулбрайт“ в България и учителите по английски по програма „Фулбрайт“ от други страни в региона (Гърция, Албания, Литва, Естония и др.).


Основна тема бе разпознаването на фалшивите новини. Програмата включваше обучение как информацията в медиите може да бъде изопачена и подвеждащо зрителите поднесена. На семинара всички учители бяха научени да разпознават тези части от дезинформацията в новините.


Дискусиите на учителите по английски език от Америка циркулираха около опита с учиниците и впечатлинията от работата с тях. Всички учители (без значение в коя държава са били), споделили, че имат подобни проблеми в класните стаи с учениците, като как да бъдат убедини учениците да се ангажират с урока, как да бъдат нефокусирани върху телефоните си, как да бъдат накарани да слушат учителите си.


"На семинара по медийна грамотност лекторите ни посъветваха винаги да проверяваме източниците на статиите, които четем. Казаха ни да помислим до кого авторът се опитва да достигне (и дали има определени мотиви да се опита да се хареса на определена аудитория). Според проучванията хората, които са особено уязвими да повярват на невярна информация в медиите, са тези, които не отделят време да мислят критично за това, което четат.

Освен това ни дадоха съвети как да направим учениците по-ангажирани с уроците. Препоръчаха ни телефоните да бъдат включени във всеки урок така, че когато ученик използва телефоните си, това е за учебни цели, а не за Facebook, Instagram или TikTok." сподели Веда.
65 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page