top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Виното и любовта, и словото в "Поезия на кон"


Трета поредна съвместна инициатива между ПГТ и ПТГ "Поезия на кон" се проведе днес в Деня на любовта и виното, и на твореца на българските букви. Този път мероприятието протече в артистичната творческа обстановка на местната художествена галерия.


Днешното предизвикателство бе да се представят любими стихотворения на тема любов и вино. Емоционално въздействащи бяха прочитите на учениците, които старателно се бяха подготвили. Възпитаниците на ПГТ избраха: "Две хубави очи" на Пейо Яворов (Мариянка Боянова от 10. клас), " Колко си хубава" - Христо Фотев (Мариана Руменова 9.клас), "Обич за обич на Евтим Евтимов (Жени Боянова 10.клас), Али Анкин от 10. клас - "За две ръце" от Евтим Евтимов. "Любов трябва" от Иван Вазов, избор на Лили Георгиева от 11. клас, която в заключение обобщи: "Любовта е нещо, което не се празнува един път в годината. Тя трябва да се показва всеки ден. Както стихотворението гласи: "Да обичаш означава да прощаваш, означава да бъдеш смел."

Евгения Попова от ПТГ представи творба на Евгени Есенин "Оня син пожар днес отпламтя", Ивайла Бакрачева прочете стихотворение от Георги Константинов" Лампа".


Учителките по български език и литература от ПГТ споделиха свое лично творчество. Госпожа Полина Кирева искрено и лично разкри стихотворението "Копнеж за любов", а госпожа Десислава Станойкова ни посвети "Търся те".

Госпожа Георгиева от ПТГ завърши с откъс от Библията, Коринтяни и с посланието: "И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта."


Имахме и специален гост от Америка, а именно гостуващият на ПГТ учител по английски език - Веда, която с радост се включи в събитието и с интерес не само проследи представянето, но и прочете своя любима творба от Langston Hughes.


Дъждовният ден бе предпоставка за още по-силна задушевност и приятно изживяване на споделени емоции при четенето на поезия в галерия.

Още по- трепетно очакваме следващата среща!

Творби на учителките от ПГТ


Търся те


Търся те в пространството.

Търся те навред.

И сякаш ти ме чакаш,

но сляпа съм за теб.

В нощите безсънни, тихи.

В дните светли чисти

притихнал в мечтите

кротко те жадуват дните.

И ту, съм озарена от лъч на светлина

Ту, пропадам в тежка тъмнина,

но сърцето ми безумно бие:

Любов ми трябва......

На всичко съм готов, ах любов, любов.


Десислава Станойкова


Полина Кирева

92 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page