top of page
Търсене
  • pgtsamokov

В деня на ООН


В международния ден на Организацията на обединените нации, 24.10, класният ръководите на 8 в клас - Ваня Мартинова - изнесе беседа на тема: "Какво е ООН и какви са целите и структурата на Организацията".


След беседата учениците бяха разделени на 3 екипа, като всеки от тях получи задача с различна история - за Руанда, за Хаити и за Сомалия.


Учениците трябваше да се запознаят с историческите факти, след което да обсъдят целите и ролята на ООН в конкретните събития.


Осмокласниците коментираха предприетите стъпки от Организацията във всеки от случаите и изказаха мнения доколко успешни са били решенията на ООН и какво не е направено. Учениците бяха поставени в ситуация да предлагат алтернативни варианти на действия и да очертават други възможни сценарии.


Най-горещата би дискусията по историята на Руанда (държава в Африка), в която през 1993 г. избухва гражданска война между двете етнически групи – групата на Тутси и групата на Хуту. Организацията на обединените нации, в лицето на Съветът за сигурност, който се занимава с опазване на мира по света, изпраща мироопазваща мисия от военни, която трябва да помогне на правителството, но не успява. Въпреки критиките към действията на ООН, учениците се обединиха около това, че Организацията и Съветът за сигурност са изключително полезни за опазването на световния мир. Някои от гимназистите изразиха желание да работят в ООН.77 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page