top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Да се върнеш след 50 години в училището си


В съботния преди обед в двор на училището ни се събраха завършили преди 50 години ученици.


Пристъпиха първоначално леко плахо, поискаха разрешение да си видят класните стаи, заваляха спомени: тук беше този кабинет, там - този. Учителската стая се оказа на същото място.


Посладваха: дъската беше тук, аз седях на този чин, а ти до мене 4 години. Тази стая беше най-хубава, защото имаше тераса. И ние излизахме на нея да пушим, само че това продължи докато не ни хванаха и не зазидаха терасата.


Други си спомняха, че с идването си в Самоков са загубили отличния си успех, нещо, което са приемали за даденост в родните си градове, тъй като са били дена на директори, но това в Самоков се оказало недостатъчен аргумент и бележниците им се изпълнили с 3-ки и 4-ки.


Спомените на трети се бяха спрели в годината, в която са избягали от час, за да гледат футболен мач. Разкрити били още същия ден и последвало намаляване на поведението, а наказанието не било отменено до завършването им, не помогнали нито позициите на родителите, нито световното първенство по футбол и изкушаващите мачове.


Живели на квартири и попивали от самоковския манталитет. Ученичката, съжителствала с хазяйка спортистка, благодарение на която била привлечена към спорта, с мотива да не "бере картофи" по бригадите наесен. И станала 4-кратна олимпийска шампионка по гребане, похвалиха се съучениците й. А сега живеела пълноценно, щастливо и удовлетворяващо в Нов свят, а България й била мила и когато остареела, може би щяла да се върне.


"На този му казвахме К на квадрат", разказваше един усмихнат човек. И го представи, за да не стоим в недоумение: "Кирчо Кирилов Костадинов от Кюстендил". И сочеше с особена гордост КККК, който след казарма се отказал от техникумското си образование и записал вечерна гимназия, за да стане хирург.

И т.н. ...

Випуск 1972 година е завършил специалност "Електротехника и телевизия" с 40 ученици от 4 области. В училището от випуск са приемали в 1 специалност, общо 4 класа (прием - по една паралелка на година). Учили са в Механо-електротехникум и два дена от седмицата са полагали труд в новостроящата се сграда на настоящата ПТГ "Н. Вапцаров". И намират всичко в спомените си за очарователно.

Ех, младост, младост ... всичко изглежда толкова хубаво.

Галерия
175 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page