top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Инициативите в часовете за Деня на християнското семейство


По случай Деня на християнското семейство учениците от ПГТ отправиха поздрав към учители, съученици и читатели. Блиц интервюто беше чудесен начин да се разкрият различни перспективи и опити, които обогатяват разговора за семейството, направиха родословно дърво.В часа по английски език на госпожа Мартинов, учениците направиха интервю, а след това се насочиха към ученето на нови думи, които са от съществено значение за разговора за щастливо и здравословно семейство. Думи като “комуникация”, “търпение”, “уважение” и “разбиране” съставиха лексикона на урока и предоставиха основата за следващия етап на творческия процес.


Възползвайки се от новоусвоените знания, учениците преминаха към създаването на рецепти за щастливо семейство. Всяка група съчета речта и креативността си, определяйки “съставките” на своето идеално семейно щастие. Този ангажимент им позволи не само да приложат новите думи, но и да обогатят своето разбиране за това как различните аспекти на семейния живот могат да бъдат съчетани за постигане на хармония и радост.


Този урок не само засили езиковите умения на учениците, но и ги насърчи да разгледат важността на семейството в своя живот. Чрез думите и рецептите си, те изразиха това, което за тях прави едно щастливо и здравословно семейство - ключът към трайно благополучие и щастие.


В часовете по литература пък г-жа Полина Кирева възложи задача на осмокласниците да напишат благодарности към своите семейства по случай Деня на християнското семейство. За учениците темата бе интересна и продължи с беседа за смисъла на семейството и за ценностите, които са запазени като традиции, предавайки се от поколение на поколение. Намеси се и съвременният поглед на подрастващото поколение, настоящите проблеми и отчитането на това, че е нужно да бъдат по-отговорни и повече да почитат съветите на родителите си. Учениците завършиха разсъжденията си с призив да бъдем добри хора и да стигнем до една висша ценност, на която се учим от родителите си - да си помагаме взаимно, защото светът е едно голямо семейство.


В часовето по философия с госпожа Георгиева гимназистите направиха свое родословно дърво. Това ги върна към корените им, припомниха си своята семейна история и откриха себе си. Всеки един написа специално послание до семейството си и благодари на своите близки за подкрепата, разбирането и любовта. Семейството е обич, топлина, щастие, благодарност разбирателство.


Учениците на госпожа Бакрачева подредиха за празника чудна българска маса с типични самоковска ястия - зелник, тиквеник и мекици.


Денят на християнското семейство е прекрасен повод да се завърнем към позабравените традиции на нашите деди.

67 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page