top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Математиката е древна наука. Числото Пи - също. Денят на математиката в ПГТ


Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световният ден на числото “Пи”.


Учениците от клуб по интереси „Матемания“ подготвиха забавни кръстословици, викторина и презентация, с която запознаха възпитаниците на гимназията с магията на математиката.


8 а клас се включиха в състезание „Математика за всеки“. Учениците бяха разделени на два равностойни отбора, които за време трябваше да отговарят на въпроси в пет различни категории. Най-забавна и интересна беше последната част – логически задачи, които предизвикаха много смях и забавление.

Победител в надпреварата стана отбор „Пи“, последван от отбор „Питагор“. Всички участници получиха грамоти за участие и много сладки изкушения. За сладките наградите под формата на числото Пи се погрижиха учениците от 9 а клас под вещото ръководство на господин Вуков и господин Тодоров.

8 в и 10 в се включиха в празника с решаване на математически кръстословици и викторина.


На учениците бе обяснено, че са наследници на древна цивилизация, която е боравила с геометричните познания 40 века преди раждането на Питагор и 20 века преди изграждането на пирамидите. Доказателствата са създадените преди 7 хилядолетия шедьоври от Варненския некропол, произведените над 1000 т. чиста мед от мините в Стара Загора и мрежата от свещени обекти разположени на големи, точно отмерени разстояния - Варненския некропол, комплекса Свещари, а третия – Велики Преслав.


Учениците от Професионална гимназия по туризъм научиха ценен урок, че математиката може да бъде освен забавна, но и приложима във всички аспекти на човешкия живот.
101 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page