top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Образователни маршрути по направление "Наука и история"

Актуализирано: 13.05

На 10.05 учениците, включени по програма „Образователни маршрути“ имаха невероятната възможност да се потопят в завладяващия свят на историята и науката. Пътешествието им започна в Регионалния исторически музей в София, където се разходиха из осемте зали на постоянната експозиция. Там те се срещнаха с експонати, разказващи истории от преди повече от осем хилядолетия – от неолита до 40-те години на XX век.


Преди да стигнат до централната сграда на музея, учениците преминаха през Античния културно-комуникационен комплекс Сердика. Там те се докоснаха до останките от една от двете главни улици на древния град.


Следобедната програма отведе гимназистите до София Тех Парк, където се проведе XIV-ият Софийски фестивал на науката. Над 120 учени от България и 10 други държави се събраха, за да споделят с младите търсачи на знания най-новите иновации и открития в области като здравеопазване, технологии, космос, наука и изкуство, опазване на околната среда и исторически годишнини.


Под ръководството на Калоян Генков, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, учениците се запознаха с броенето в дванайсетици и разбраха защо в много езици числото 12 има специално наименование. След това те се включиха в презентация и дискусия на тема „Голямото предизвикателство при природни бедствия“. Научиха и за проекта „Коперник за училищата – Голямото предизвикателство при природни бедствия“ (Copernicus4Schools – The Great Disaster Challenge) се провежда ежегодно в 10 европейски страни, включително и България, и е насочен към ученици от различни възрасти.


Участието в НП „Образователни маршрути“ предостави на учениците незабравимо преживяване, съчетаващо история, наука и забавление. Те се докоснаха до богатата история на София, запознаха се с най-новите научни открития и развиха интереса си към света около тях.
50 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page