top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Отбелязахме Международния ден на ромите


Днес учениците и учителите на ПГТ отбелязаха Международния ден на ромите.


Учениците от 10 а клас направиха сценарии и организираха тържество. Водещи бяха Лиляна Димитрова и Стоян Стоянов. Ученици от училището бяха подготвили две филма, разкриващи живота и бита на ромите. Филмите предизвикаха голям интерес сред учениците, тъй като сценариите, режисурата, операторството и актьорската игра бяха тяхно дело.


Във втората част на тържеството 5 момичета се бориха за титлата МИС - Антония Петрова, Даниела Петрова, Снежана Етрополска, Емилия Стоянова, Яна Янкова, Беатрис Трайкова и Виолета Николова. Всичките бяха смели, красиви и решени да се борят за един по-добър и усмихнат свят.


Международната организация "Романо юнион" предлага 8 април за Международунят ден на ромите през 1992 г. и ООН и Европейския съюз подкрепят предложението и затата е включена в календара на ООН.


На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Приемат също и флага и химна на ромите.


На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война.325 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page