top of page
Търсене
  • pgtsamokov

С GPT назад в ... Митровото даскало


Днес в ПГТ се проведе поредният урок в Митровото даскало. Учениците от 6 "а" клас от ОУ "Авксентий Велешки" с ръководител госпожа Манова поискаха от своето GPT (изкуствен интелект) да ги върне в края на 19. век. И веднага се озоваха в ... уютна класна стая от времето на възрожденския Самоков. Това е Митровото даскало в ПГ по туризъм. Всичко в тази класна стая е различно, автентично и родно. Там възрожденската атмосфера се е настанила уютно. Даскалица Кичева започна урока с молитвата Отче наш. Последва запознаване с правилата, които трябва да спазва всеки ученик в училището. Децата показаха невероятно чувство за хумор и умело влизаха в различните роли. Разиграха се моменти от "Радини вълнения" от "Под игото" на Иван Вазов.


Учениците видяха, че някога в първо отделение са писали в сандъче с пясък. Във второ отделение са ползвали плячка и калеми. А в горния клас са имали привилегията да работят с перо и мастило.

Бяха зададени интересни въпроси по история, земеописание и аритметика.


Шестокласниците отговаряха бързо и участваха активно в урока. Даскалица Кичева им разказа за създаването на първия глобус от Неофит Рилски, прочете откъс от "История славянобългарска" и "Под игото". Малките ученици не се затрудниха дори и задачата по аритметика.


Ратай на чорбаджи Марко поднесе ручок (закуска), със заръката, че е награда за онези, дето се учат притежателно. Даскалицата наблегна и на темата за вредителните вещи (в днешно време телефоните). Тя отправи призив новите урудки да се използват само за да развиват умения, децата да бъдат по- внимателни, съсредоточени и добри. Всички да пишат като използват кирилица. Пожела им да израстват горди, достойни и добри българи. Много да пътуват, но винаги да завръщат в родната България. Където и да отидат, да разказват с радост българската история.


На края всички имаха възможност да направят снимки за спомен. Получиха каравела (табелка) с поощрителен надпис. Провинилите се също получиха "каравели" - немирник, не учи...


„Ние, учителите от ПГТ, се надяваме, че с днешния урок оставихме една мъничка, но много важна следа за родолюбие в съзнанието на усмихнатите шестокласници от ОУ "Авксентий Велешки".

222 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page