top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Урок по етикет за учениците на госпожа Терезова от СУ "Отец Паисий"Луи XIV въвежда строгия етикет във френския двор, за да си осигури спокойствие и живот. Едва ли си е давал сметка какво ноу- хау създава.


Етикетът на масата при хранене е изкуство, което се е развивало през вековете и е важен аспект на социалната интеракция. Терминът “етикет” е с френски произход и означава “маниер на поведение”. Въпреки че правилата на етикета при хранене са се променяли през времето, те все още играят роля в съвременното общество.

Ученици от СУ "Отец Паисий" и техния класен ръководител госпожа Терезова пожелаха се запознаят с правилата на изисканото хранене и използването на приборите на масата. На урока присъства и директора на училището госпожа Минкова.


ПГТ ги прие в кабинета по сервиране и барманство и госпожа Мариана Бакрачева им изнесе урок по култура на хранене.

Представи част от историята на етикета при храненето, като избра да започне с въведенията през Ренесанса, когато италианската култура играе ключова роля в развитието на етикета при хранене. Катерина де Медичи, която става коронована кралица на Франция през 16 век, популяризира използването на вилицата като основен прибор за хранене. Тя също донася и рецепти и методи за приготвяне на храна от родната си Италия, които променят облика на френската кухня.


Представи и приноса на Луи XIV, наричан “Кралят Слънце”, управлява Франция през 17 век и подчинява аристокрацията на сложни правила и добри маниери на масата. Той е покровител на изкуството и културата, което влияе на развитието на етикета.


Госпожа Бакрачева запозна учениците със съвременните правила на етикета при хранене:

"Поставянето на салфетката, разгъването и използването й са важни части от етикета. Вилицата се държи с лявата ръка, а ножът с дясната. Ножът се използва, за да придържа храната, когато тя се поднася към устата. При многостепенно меню се започва с приборите открай и се върви към тези до чинията."

Подредбата на масата е важна. Подреждането на приборите започва отвън навътре. Чашата за вода се поставя над ножа, а чинията за хляб е в горния ляв ъгъл на чинията.


Каза им, че когато човек е на маса с други, етикетът изисква започването на храненето да става едва когато е сервирано на всички. В случай че на масата има повече хора, е добре да се изчака подканата от домакина.


Културата на храненето е динамична и провокативна понякога. И макар да се развива непрекъснато, е добре да се познават и спазват основните правила.


Часът бе интересен на учениците от СОУ "Отец Паисий"  и техните учители.         

125 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Yorumlar


bottom of page