top of page
Търсене
  • pgtsamokov

147 години от гибелта на българския революционер и поет Христо Ботев

Актуализирано: 10.06.2023 г.


147 години от гибелта на българския революционер и поет Христо Ботев. В историята на българското национално-освободително движение има много имена, които са се превърнали в емблема на националния ни дух и характер. Едно от тях блести с най-ярката светлина и това е името на Христо Ботев.


Днес, Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България, беше отбелязан в Професионална гимназия по туризъм с редица събития, инициирани и организирани от госпожа Оля Георгиева - Стринска.


Честването започна с рисуване портрет на Христо Ботев и създаване на книжка за борбите на българския народ за възстановяване на българската държавност. Коридорите на училището се огласяха от патриотична музика и презентация за живота и делото на Ботев. Представителна група поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в града и се включи в общоградското честване, посветено на 147 години от гибелта на българският поет и революционер.


В 12:00 часа с включването на сирените учители и ученици сведоха глава и за две минути отдадоха почит на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината.


Младите репортери на Професионална гимназия по туризъм пък заснеха клип, в който рецитират стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Левски“.


Финалът на инициативите беше провеждането на състезание „Наследството на Ботев“. Учениците трябваше да подреждат пъзел от ботевите стихотворения „На прощаване“ и „Хаджи Димитър“. Те получиха тематични награди.


„Но… стига ми тая награда –

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода…“


Галерия69 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page