top of page
Търсене
  • pgtsamokov

6-класници от СУ "Отец Паисий" на урок в Митровото даскало

Актуализирано: 28.04.2023 г.


Началото на Митровото дасакло в Професионална гимназия по туризъм датира от 2018 година, когато във връзка Конференция по български език "По следите на буквите", организирана от ПГТ съвместно с представители на БАН - Института за "Български език" „Професор Любомир Андрейчин“ и Института за балканистика с центъра трокология „Професор Александър Фол”, част от програмата на ПГТ е пресъздаване на Първото самоковско училище, а в ролята на главен даскал е Димитър Апостолов. Димитър положи основите на преподаването в Митровото даскало и остава незабарвим.


Постепенно дейностите в даскалото станаха неизменна част от инициативите по „Иновации в действие“. Чрез тях учениците се потапят в реална историческа атмосфера, преживяват урок в нестандартна обстановка и по иновативен начин научават за образованието през епохата на Възраждането.


Днес то отвори врати за поред път, за да посрещне своите гости от 6 а клас от СУ “Отец Паисий“ с ръководител Мария Петрова и смело пристъпиха прага му под зоркия поглед на даскал Кичева. С влизането в самоковското възрожденско даскало на очи се набива крилата фраза на Неофит Рилски – „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“. Измислените от даскал Тодор Пеев правила са поставени на видно място.


Още в самото начало учениците от 6 клас бяха разпределени по отделения, за да усетят каква е била обстановката във възрожденските училища. Те заеха местата си както следва: най-отпред седнаха първо отделение, най-малките, които правят първите си стъпки в света на науката. Те се учиха да пишат в сандъче с пясък и пръчка. На следващия ред се настаниха учениците от второ отделение. Те писаха с калем, а най-напредналите заеха местата най-отзад и показаха уменията си за писане с мастило и перодръжка. Най-непокорните незабавно бяха изпратени в ъгъла, а проявилите се получиха медали. Най-веселата част в края на часа бяха каравелите – табелки, на които бяха изписани похвали.


В края на часа учениците получиха похвален лист за отлично поведение и отличен успех в български език – азбуки и букви, аритметика, краснопис, земеописание и ръчна работа.


Даскалчетата, гости на Професионална гимназия по туризъм, по традиция хапнаха циганска баница, пратена лично от чорбаджи Юрдан – председател на настоятелството. Следваха забавни мигове в междучасието. Учениците играха на отдавна забравените игри – джилик, копче и подпор.


Но атракциите нямаха край. Учениците се потопиха в атмосферата на фотографското ателието от 19 век на Анастас Карастоянов, първият фотограф, направил популярната снимка на Левски и участниците в Първата легия на Раковски. Те си направиха ретро снимки. При желание следващия път и естествено хубаво време гостите на Митровото училище могат да се включат в интерактивна екскурзоводска беседа под вещото ръководство на ученици от Професионална гимназия по туризъм. Вратите на Митровото даскало са отворени за всички любопитни ученици, учители и граждани.




65 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


bottom of page