top of page
Търсене
pgtsamokov

На 8-ми март ПГТ застава зад съхраняването на автентичността на Девическия манастир


Участниците в дискусия за самоковската жена и нейната роля в обществото дебатираха въпроса за необходимостта да се опази автентичният облик на светинята на самоковския образователен, културен и духовен подем, "разсадникът" на знание, мъдрост и бунтовност - Девическият манастир „Покров Богородичен“.


Не бива да се разрушава този паметник на християнската култура и дух. Храмът е един от величествените духовни символи и е необходимо да продължава да носи с излъчването си уюта на християнски дом от една славна епоха за Самоков.

Участничките се обединиха около идеята да изразят категоричната си позиция да се спрат ремонтни дейности в Бабите и да не се допускат промени в облика на манастира без участието на специалисти - богослови, културоведи, философи, архитекти, реставратори.


Участниците в дискусията апелират към всички институции да се активират с цел преустановяване на ремонта на манастира и да се зачита волята на църковното настоятелство към храма в следващи начинания.


До тези стъпки се стигна след осъзнаването на женската водеща роля в много дейности в Самоков.

Събитието, обявено като дискусия, в първата си част премина като форум, на който бяха изнесени доклади, акцентиращи върху мястото на жената по нашите територии.


Директорът на училището - госпожа Борислава Хаджийска откри дискусията с приветствие към гостите - госпожа Десислава Каназирева от Историческия музей – Самоков, госпожа Камелия Савова, майстор грънчар, и госпожа Анна Манова, журналист и учител; учителите и присъстващите ученици от клуб "Поезия на кон".

Първия доклад на темата Магнетичността и дарбите на тракийката изнесе Борислава Хаджийска, а интересните данни отвориха много въпроси за обсъждане. Последва информация за живота и бита на прабългарката, презентирана от госпожа Рубина Димитрова. Следващият доклад поднесе госпожа Кичева. Тя представи самоковската жена и нейните борби от епохата на Възраждането. Госпожа Валентина Николчова запозна присъстващите с дейността на жената по времето на социализма.

Като гимназия, която обучава ученици в сферата на туризма, бе представена и културата на храната, рецептите и етикета на самоковската жена от госпожа Елена Сердарева и госпожа Мариана Бакрачева.


След историческия преглед за самоковската женска следа в обществото и в света бе дадена последователно думата на изявени самоковски жени, допринесли за развитието на града ни в различни обществени сфери.

Десислава Каназирева представи "Етноложко изследване на Самоков (1943 г.)"и е първата от поредицата Самоков и самоковци от Евтимия Анева, прочете няколко самоковски клетви и блогословии. Камелия Савова - представител на род, съхраняващ занаятите, запозна присъстващите с развитието на грънчарството, историческото му значение и дейността, която е развила тя самата. Анна Манова като виден самоковски журналист, винаги с позиция, обобщи, че в крайна сметка жената трябва да бъде обичана, ценена и подкрепяна, за да дава всичко от себе си в сферата, в която се развива.


На финала думата имаха учениците, които представиха самоковки със значим принос в обществото. Представени бяха основателката на Девическия манастир - Баба Фота, учителката Неделя, на която поверили образователния процес на девиците в Самоков, нейната ученичка Марица, която разпространила просветна дейност в други градове, основавайки девически училища. Споменаха се и съвременни деятелки, сред които е единствената жена кмет на Самоков - Елена Каменова и др.

Госпожа Ваня Мартинова представи реформаторката на образованието в Самоков след 9 ноември - Живка Иванова, отстоявала необходимостта от десегрегация в училищата.


и за един фантастичен финал всяка дама изтегли своето тракийско женско име.


С настроение, усмивки и увлекателни теми премина мероприятието. Обещахме си, че ще продължим традицията и занапред.


Честит празник на жената! Желаем ви здраве, целеустременост, споделеност и вяра!





572 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page