top of page
Търсене
pgtsamokov

Първа среща с планината за планинските водачи


Днес част от учениците от 8 “В” клас, специалност “Планински водач”, заедно с господин Михайлов и госпожа Георгиева направиха туристически преход до хижа “Мальовица”.


Някои от учениците за първи път бяха в планината и останаха впечатлени. Те се запознаха растителния свят покрай пътеката към хижата, ориентираха се по карта, работиха с компас и наблюдаваха диви кози в района на Мальовишкия дял на Рила с помощта на бинокъл.


Учениците останаха много доволни от прехода и са радостни, че са избрали специалността “планински водач”.


Учениците, техните ръководители и ръководството на училището изказват своята голяма благодарност към фирма “Компир” ООД и нейните ръководители за предоставения бус, и специално на господин Валери Тодоров за съдействието и бързите реакции!


Галерия

Стъпка първа


В прекрасния слънчев съботен ден учениците от ПГТ с професия „Планински водач“ с ръководител Михаил Михайлов поеха по стъпките на героите от българския филм „Лавина“ и се потопиха в живописната природа на Северозападния дял на Рила. Маршрутът към хижа Мальовица е по долината на едноименната река Мальовица, която тихо шумоли и кара сърцата на младите герои в днешния ден учестено да туптят, защото днес ще направят първите си стъпки в професията.


Наклонът на каменистата пътека е лек, но неопитният планинар би се затруднил, а младите водачи тичат, смеят се, вадят телефони и запечатват всеки миг от днешното приключение. Гледат върхъ с копнеж, но знаят, че все още е рано за следващата стъпка, защото покоряването на върха все пак изисква специална подготовка.


Днес те научиха какво е маркировка и защо е важно да се следва, как да се ориентират по карта с компас, защо планинарите се поздравяват в планината, ала най-голямото забавление беше да погледнат към величествения връх символ на алпинизма в България с бинокъл.

157 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page