top of page
Търсене
pgtsamokov

Руми и Алекс от 11 в клас - студенти в ТУ Варна след националното състезание по професия “Най-добър техник в машиностроенето”



Учениците ни Румяна и Александър от 11 в клас получиха предложение да се запишат да учат в Техническия университет Варна. Поканата дойде след участието им в националното състезание “Най-добър техник в машиностроенето”.


Състезанието се проведе в ПТГ “Васил Левски” гр. Горна Оряховица. Учениците на ПГТ започнаха да изучават основите на Машинния монтьор едва от 11 клас. Те са приети по допълнителния държавен план-прием и овладяват сложната професия от началото на първия срок на тази учебна година. Руми и Алекс мериха сили с 48 ученици от други училища на България, които са имали възможност да се запознаят с много от спецификата на предвидения учебен материал.


Състезанието бе открито от Росица Илиева, главен експерт в МОН, дирекция Професионално образование и обучение. Госпожа Илиева помоли учениците да се изправят и призвова учителите и гостите в залата да ги оплодират, тъй като тези ученици са най-добрите на национално ниво в професията си. Тя ги сравни с отборите по художествена гимнастика и шах, с които всички се гордеем.


Докато учениците решаваха теста, домакините бяха подготвили конференция, на която презентации изнесоха редица университетски преподаватели. Както и на Милен Григоров от фондация "Милен Григоров", по чиято идея преди 25 години се провежда като регионално първото състезание по професията. Лекцията му бе на тема "Изкуственият интелект".


Състезателният изпитен тест съдържа въпроси от техническо чертане, материали и заготовки, техническа механика, машинни елементи, електротехника и електроника и информационни технологии, както и две приложни задачи по техническо чертане.


Резултатите показаха, че никой ученик не постигна максималния брой точки. Александър е на 20-то място, а Румяна на 37-мо.


Нашето училище участва в състезанието за първа година. Ръководител на учениците бе госпожа Валентина Млекарска, а в подготовката им се включи и госпожа Ива Вукадинова.




68 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page