top of page
Търсене
pgtsamokov

Сътрудничество при обмен на работещ опит между ПГТ Самоков и ПГЛПТ Казанлък

Актуализирано: 5.07.2023 г.


Споделяне на успешни практики между ПГ по туризъм - Самоков и Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм - Казанлък проведоха учители от двете училища.


Домакин бе гимназията в Казанлък. Училището е с двор, не, с парк, на който може да завиди всеки. Прекрачваш прага на двора и насреща ти в близката далечинка - един изумителен бор или секвоя (изинявам се за невежеството си), а около него - десетки други широколистни и иглолистни видове, засадени от създаването на гимназията най-вероятно. Вървиш по пътеката към входа покрай една асма. В страни от нея, скътана в училищната гора, е класната стая на открито (да не се представяте беседка за белене на семки - не! Амфитеатрално в два реда са разположени столове под естествената сянка на дръвчетата и за да е цивилизовано все пак - навес, в случай че завали ненадейно, пък урокът е интересен и никой не иска да го пропусне. Отпред - дъска за работа), по-нататък - фитнесът на открито, а някъде зад тях - градина, за която по-късно научихме, че е изоставена, временно... Отпред, пред входа - ансамбъл от статуи и цветя в градина. Сградата не много голяма, на два етажа, побиращи 300-те ученици.


Екипът на господин Антони Илиев ни прие в много модернистично и светло решения директорски кабинет. Гостоприемните и усмихнати домакини представиха няколко успешни практики за привличане и задържане на ученици, нещо повече според тях именно в тези им училищни начинания се крие успехът на училището в последните години. Гимназията се радва не само на пълни класове, но и на конкуренция в приема. Кандидат-гимназистите трябвало да положат доста усилия, за да бъдат приети в желаната от тях специалност и дори изобщо да бъдат приети в ПГЛПТ. Причината за засиления интерес била в постоянното обновяване на сградата и в бягството от рутината чрез търсене и въвеждане на различни, нови, неща в образователния процес. Похвалиха се, че работят по проекти, че са иновативно училище, а чрез иновацията си изследват различни страни от облика на Казанлък и подготвят алманах. По Еразъм + пък имали няколко проекта - и за ученици, и за персонал.

Клубната им дейност е богата - имат фото конкурси, като напр. за селфи. Имат клуб за здравословно хранене и спорт и много други.


Представиха ни кабинетите си по български език и литература, по информационни технологии, по физика и по професионална подготовка. Всички направени със собствени средства, с много вкус и стил. Повечето от стаите били проект на директора на училището.


Ние бяхме избрали да се представим с иновациите, които прилагахме през изминалата година - надгражденето в "комплекса училища" - възрожденско, социалистическо и фотоателието към тях, с които междупредметните връзки преливат една в друга, за да създадат цялостна неповторима представа за епохата, която пресъздават и да потвърдят, че ученето чрез правене, основано на проектно базирано изследване води до трайни знания и създава незабравими преживявания. Редицата състезания, дело на клубовете по интереси, от които най-запомнящи са Междуучилищният турнир на английски език - "Сблъсъкът на математиците" и състезанието "Smart and Strong", чрез което се работи както за физическите, така и интелектуалните умения в областта на английския език.


Добрата работа с родителите през медиаторите бе другият предвиден за споделяне акцент. Ежедневната връзка със семействата и навременната реакция гарантират успешното завършване на учениците, отклонили се от задълженията си.


Гвоздеят в нашето представяне бе оставен за обучението чрез работа. Започнало през 2017 година дуално обучение, като пилотно за Софийска област, отбеляза своите успехи. Втори випуск завърши през тази учебна година 2022/2023. Учениците успяха да усвоят професионални компетентности и умения в реална работна среда, които биха им били полезни за реализацията в професията. ПГТ създаде много нови партньорства.


Екипът на ПГТ благодари на домакините и се раздели с отлични впечатления с преподавателите от Казанлъшката гимназия по лека промишленост и туризъм. Разбира се, поканихме ги да ни гостуват.


Културната програма в един от градовете, съхранил и излъчващ хилядолетната ни история, включваше - среща с тракийската култура - Казанлъшката гробница; скок до Възраждането в Етнографския комплекс, където в непосредствена близост са експонирани домове на богат и беден казанлъчанин; преход до соца, създал единствения по рода си Музей на розата и реверанс към царска България при Чешмата с лъвовете, от която смелчаците и безразсъдните пиха.


Галерия





174 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page