top of page
Търсене
pgtsamokov

Учител от САЩ в ПГТ

Актуализирано: 5.02


В училището ни от новата учебна година наред с много други нови учители, работа започна и Веда.


Веда е от САЩ, току-що завършила университета в Атланта, Джорджия. Идва за първи път в България чрез програмата Фулбрайт, популярна в Европа за обмен на учители, преподаващи майчин език на чужденци. Програмата е представена в Европа от петнадесет години, за първи път е приета радушно и в гр. Самоков.


Със сигурност новата учителка ще бъде много полезна и на учителите, преподаващи английски език. Начинът й на преподаване доста се различава от българския, разбира се, ще съпоставим резултатите в края на учебната година.


Веда има до себе си учител ментор от страна на училището - госпожа Рубина Димитрова. Това е изискване на програмата Фулбрайт, за да може чуждестранният помощник-учител да се чувства спокойно в чуждата държава. За да бъдат полезни в това отношение, всички учители ментори, заедно с помощник-учителите преминаха курс за адаптиране, полезен и за двете страни семинар с продължителност около седмица.


На това обучение американските учители се запознаха с начина на живот, обичаи и традиции в България; дейността на организацията и програмата й в България; за подкрепата на американските граждани в България; преминаха интензивен курс по български език; с особеностите на здравеопазването; транспорт; чувствителни исторически факти за България; "управление" на класната стая; чувствителни теми в класната стая; демоурок; разлики и прилики в българското и американското училище; административна работа в българските училища; как да приемем различията при учениците в класната стая; проекти и извънкласни дейности; психичното здраве на учениците; културни норми и поведение в България, и т.н.

Учителите ментори присъстваха на среща с представители на американското посолство, на американският университет в България, студентски университети и програми за обмен на студенти, научиха как да игнорират речта на омразата в класната стая и т. н.


62 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page