top of page
Търсене
pgtsamokov

3-ти март в ПГ по туризъм. 146 години свобода



3-ти март - Денят на българската свобода и гордост. Свят и светъл ден. На почит и благодарност, на преклонение и гордост, на величие и отговорност.


Ден, в който със силата на мечтата и смелостта и с величието на духа и сърцето българите рамо до рамо с руси, украинци, финландци, румънци и др. извоюваха свободата си. От тогава насетне поколение след поколение наследниците на онези първи мечтатели вече 146 години се стремим възкръсналата ни държава да има достойнствно лице пред света и пред тях.

Националният празник на България 3-ти март бе отбелязан тази година в ПГ по туризъм по различен начин.


Паметта на загиналите за Свободата на България бе почетена с минута мълчание и бе изразено преклонение пред саможертвата на геройски загиналите войни чрез парад на знамената на училището.


Учителят Станислав Николов заедно с учениците от специалност "Производство на захар и захарни изделия" в часовете по иновативния предмет "Шоколад и шоколадови изделия" изработиха шоколадови символи на България.


Паметникът на Шипка, знамето на Свободата, свещената книга с револвера за полагане на клетва и други са изработените от учителя и учениците шоколадови блокчета. Рецептата за шоколадовата консистенция - иновирана класическа формула на шоколада - е на господин Николов.


Идеята е да се усети вкусът на свободата и да се провокират размисли за цената на свободата и саможертвата, за отговорността от потребяването на свободата.

Свободата е като шоколада - сладка, нежногалеща душата, изкушаваша, пристрастяваща... но ако не й е в нужните пропорции горчи, а може и да отрови човека.




74 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


bottom of page