top of page
Търсене
pgtsamokov

Eкип на ПГТ участва във форум за споделяне на иновации в Перник



Eкип на ПГТ на 15 и 16.02.2024 г. участва във форум за споделяне на иновации в Перник. Регионалният форум за образователни иновации на тема „Иновативните училища – силата на споделения опит“ бе организиран от Регионално управление на образованието - Перник и Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“ в Перник. По време на двудневния форум директори и преподаватели от иновативни училища от Югозападна България, университетски преподаватели и представители на регионални управления споделяха добри практики и иновативни методи в преподаването.


Мероприятието започна със звъна на десетки чамове и танца на местна ученическа кукерска група.


Форумът бе открит от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова: "Иновативните училища и националната програма, посветена на иновациите в образованието, са модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която се променя системата и учениците подобряват образователните си резултати. Устойчивото увеличаване на броя на иновативните училища стимулира процеса на обмен на иновации, променя традиционната педагогическа практика, насърчава екипността, творчеството и развитието на професионални учебни общности."


Според нея процесите на ефективна трансформация в българската образователна система могат да се осъществят само чрез диалог и обмен на добри практики в развитието на ключови умения и компетентности на учители и ученици.


Последваха различни презентации на иновативни практики.

В следобеда на първия ден домакините демонстрираха в училището си няколко иновации: първата - "Леяна хартия и 3Д принтиране" в еко кабинет - рециклиране на хартия прилагането й в часове по изобразително изкуство; измисляне на игри и отпечатване на 3Д принтер на нови игри за забавления; втората - "Научна лаборатория" - химия - изследване на водата в изворите на България и производство на еко козметика; третата - "Роботика" - роботика - програмиране на лего роботи; четвъртата - "Усещане за живот" - биология - извличаха ДНК на банана, сушеха банани, като чипс и представяха сапуни и петата - "Светлопис" - кабинет по физика и приложението й във фотографията.


Във втория ден от Форума презентирането на иновации продължи. Ние се представихме с иновативната си екскурзоводска беседа за Анастас Карастоянов, основоположник на фотографията в България, която е част екскурзоводските беседи "Легендите на Самоков", разработени в часовете по интегративния предмет "Екскурзоводско обслужване и анимация в Самоков и Боровец" и в клубните дейности по интереси. Беседата поднесоха Рикардо Методиев и Мариана Руменова от 9 б клас и Георги Димчев от 9 а. Представиха се отлично и получиха много аплодисменти и похвали.


СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, въвело професия "Организация на туризма и свободното време", представи сайт с беседи за малко известни пернишки обекти, създаден след проучване от учениците.


Оценката на госпожа Кичева: Интересна и ползотворна среща за обмен на идеи, реализация и очаквани резултати. Забелязах желанието на всички представители на иновативни групи да излязат от скучните рамки на учебния процес. Тенденцията към атрактивно преподаване е актуална днес. Изключително много се акцентира на прилагане на smart технологиите и на дигитализацията. Разбира се, че новостите са интересни и водят към прогрес, но трябва да се прилагат с мярка. Малка част от участниците във форума на иновативните училища споделиха за иновативни работилници, в които се учи чрез преживяване. Единствено учениците от ПГТ Самоков представиха в нов вид запомняща се екскурзоводска беседа, като включиха публиката. Така информацията, която чухме, наблюдавахме, играхме и преживяхме, никога няма да забравим.


Госпожа Бакрачева: Това, което ми направи впечатление, е че сред представящите иновации само 2 от тях бяха професионални училища. Иначе организацията беше добра. Впечатлиха ме многото Stem кабинети, с които разполагаха представилите се училища.


Госпожа Димитрова: Срещнахме се с колеги и ученици от иновативни училища и видяхме иновациите им. Повечето бяха за създадени стем центрове и междупредметната връзка. Трябва да се търси различен вид иновация за в бъдеще - това беше моя извод. Нещо различно беше представянето на една от нашите интерактивни екскурзоводски беседи и откриването и развитието на позабравени исторически забележителности в района на Перник от паралелката по туризъм в СУРИЧЕ "Д-р Петър Берон".


Госпожа Млекарска: На първо място, бях впечатлена от организацията и точността, с които протичаше форума. Повечето участващи училища залагат на STEM центровете си и на откритите уроци, които провеждат като иновации. И не на последно място, бях впечатлена от училището домакин. Умни, красиви и компетентни деца, добра организация и прекрасно представяне на иновациите.


Ученичката Мариянка Боянова определи всички иновации на училищата като много интересни. "Тази за Шекспировия театър най-много ме впечатли това, че е на ангийски език и е свързана точно с Шекспир (много харесвам произведенията му), също така тази с еко проекта, защото е хубаво да учат децата от малки да опазват природата. Но нашата най-много ми хареса!"



Форум: Ден 1



Иновации в СУ "Христо Смирненски"




Ден 2 - Представяне иновацията на ПГТ





В Дома на миньора




97 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page