top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Twinschool проектът


Днес се проведе поредната среща на ученици от ПГТ - Самоков и нашите украински приятели от Twinschool platform - Комунальний заклад "Вiнницький лiцей 12, Украйна, гр. Виница.


Днешната среща беше продължение на срещата ни от вторник, която не завърши така, както беше планирана.

Украинските ученици представяха украинската природа. Те разказваха за природата на страната си. Голямата територия на Украйна определя разнообразието на природа на страната. Тя е разположена в югозападната част на Източноевропейската равнина в подзоната на смесените гори, лесостепната и степната зони, а също в пределите на Украинските Карпати и Кримските планини. От запад на изток Украйна се простира на повече от 1300 km, а от север на юг – от река Припят до бреговете на Черно и Азовско морета почти на 900 km.


Десет минути след началото от презентацията на украинците чухме сирени и те спешно прекратиха сеанса, защото незабавно трябваше да бъдат евакуирани, поради въздушна опасност. Ние, стоящите зад екрана, изпитахме не само шок и ужас, но и дълбока загриженост за тях. Постепенно у нас възникнаха въпроси относно това как ли се връщат към учебния процес след отмяната на сигнала за тревога? Как усяват да се фокусират върху учебния материал след това, а и изобщо? Как запазват интерес към света?


Дали някой от нас си дава сметка как се живее в условията на война днес, в 21 век, в Европа? Имаме ли ние отговорност?


Днешната среща продължи и завърши темата по план - Темата "Нашият роден град". Украинските ни приятели бяха впечатлени от природата ни, а ние показахме колко горди сме с нея. И логично възникна въпрос - защитаваме ли я и как да не допуснем нейното крайното унищожаване.

Ние, участниците от ПГТ, си пожелахме точно това - да се борим за запазването на нашата природа!


Следващата ни среща е на тема националната кухня на Украйна и България. Горди сме както с националната ни кухня, така и с местното уникално ястие- самоковският зелник, което впрочем трябва да получи документ за уникалност.




Снимка от предварителните срещи


51 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page