top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Домакинството ни по НП "Иновации в действие" във втория ден

Актуализирано: 22.04.2023 г.


Във втория ден обменът на опит по НП "Иновации в действие" в ПГ по туризъм за гостите от Видин, Павел баня и Пещера стартира с наблюдение на урок в 10 клас, специалност „Организация на хотелиерството“ по интегративен иновативен учебен предмет „Екскурзоводско обслужване в Самоков и Боровец“ с тема: Културен туризъм – Образованието в Самоков през Възраждането. Госпожа Кичева пресъздаде атмосферата на първото възрожденско училище в Самоков и запозна учениците с правилата му. След което продължи с часовете по граматика, аритметика и землеописание. Учениците от всички отделения бързо научиха най-важното правило, че тук играеше тоягата, и усърдно се учеха да пишат и смятат. Накря всички бяха оценени, наградени и окичени с подобаващи на представянето им табели. Толкова ученолюбиви бяха постъпилите в Митровото даскало, че се наложи клепалото да се бие няколко пъти, за да извести края на час.


В междучасието ядоха циганска баница, поднесена от Антоанета Василева, проводена от чорбаджи Йордан със заръка да нахрани учениците. Същата забрави да се прибере и игра с даскалчетата на пулчета, чиф-тек, плете герданчета и върши други полезни занимания.


Минути по-късно започна вторият час за класа (10-ти - иновативен), като тук пък госпожа Илияна Петрова отведе всички в епохата на социализма с тема: Културен туризъм – Забележителни исторически събития в Самоков – Самоковската комуна. Иновативната екскурзоводската беседа за впечатляващото историческо събитие бе представена с демонстрация на час във времето на соца. С команда "Клас, стани, клас, мирно" и рапортуването, че класът е готов за часа, всички се пренесоха в отминали недалечни времена.


Учениците бяха проверени дали си носят кърпи, дали имат въшки и дали ноктите са им изрязани. И изправени за изпит на дъската. Всеки получи въпрос, свързан сосновен проблем на Самоковската комуна. И както във времето на Живков, така и сега всички бяха подготвени отлично. В междучасието групите ученици се събраха на лафката за баничка и боза.


Следобед гостите се учиха да карат лонгборд с господин Свилен Докузов.

Опознаха любимите места за срещи, забавления и храна на учениците от Самоков чрез игра за разгадаване.


Последният елемент за деня от програмата бе посещение на Сарафската къща. Господин Лобутов съпътства гостите до обекта.


Галерия


В Митровото даскало






Междучасието в Митровото даскало



Часът в Димитровското училище



Разходка по павираната улица на Самоков и обяд


Урок по лонгборд







В музея на туризма в ПГТ

Опознавателна игра за ученици: Открий ТОП 3 социални места за млади хора


В Сарафската къща



138 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page