top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Иновативен урок


В петък, 10.02.2023 г., се проведе съвместен урок по история и цивилизация, география и икономика, философия и гражданско образование в Сарафската къща с ученици от 8 клас. Темата на урока бе „Един различен поглед през очите на ... “.


Госпожа Марияна Лобутова, уредник на единствената запазена еврейска къща на семейство Арие, запозна учениците с нейната история и ги потопи в бита и културата на българите от 19 век. Възпитаниците на ПГТ бяха възхитени от резбованите тавани, изрисуваните стени, старините мебели докарани от далечна Виена, които ги върнаха в едни отдавна забравени времена, времена на сарафи, зографи, на търговци и абаджии, на българи от старо време.


Госпожа Кичева учител по история и цивилизация запозна учениците със постиженията на Самоков по време на Възраждането пред една от малкото запазени и до днес възрожденски къщи в града ни. А с помощта на господин Михайлов те проследиха пътя на фамилия Арие от Виена до Самоков, където се установяват и започват да развиват своята дейност в България и Европа с бързи темпове. Господин Лобутов онагледи, че в периода на Възраждането, на територията на Самоков в мир и търпимост са съжителствали хора изповядващи различни религии – християнство, мюсюлманство и юдаизъм. Този така различен урок завърши с беседа ръководена от госпожа Георгиева за толерантността, разбирането и приемането на всички хора независимо от религия, език, култура.


Днес учениците от ПГТ се потопиха в една различна атмосфера и по различен и атрактивен начин усвоиха нови знания и умения.




98 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page