top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Иновативно екскурзоводство




Иновативно екскурзоводско обслужване изучават учениците от 11 а клас в часовете при г-жа Албена Попова.


Кратки видео екскурзоводски беседи ще представят историята на малко познати градски забележителности. Видеaта ще бъдат достъпни на сайта на училището и на фейсбук страница „Непознатият Самоков“, а колекцията ще се допълва от всеки випуск според интересите му.

Беседите са подготвени след проучване от самите ученици от 11 а клас, обсъдени са по време на обучението в иновативните интегративни часове по екскурзоводско обслужване и ще бъдат заснети от екипи по двама.

Някои от обектите, на които са се спрели учениците и техният учител, са: сградата на училището на улица „Отец Паисий“ 24, Шанцата, спортната база на парк Ридо, културните сгради в кварталите 1-ви и 4-ти, старата болница, първата бензиностанция, къщата на книговезеца и книжар Георги Михайлов, стената на Искъра и други.

Госпожа Попова споделя, че идеята й е хрумнала по време на часовете в обучението от разстояние в електронна среда, когато са коментирали професията на екскурзовода и ученик е изказал мнение, че тя ще изчезне в близкото бъдеще, поради липса на интерес от хората, както и поради загубването на културното наследство. В отговор на нейната провокация какво би могло да се промени и как, се ражда идеята за видеата. Всяко видео ще продължава 2 до 3 минути

Надеждата на учителката е идеята да се развие и чрез баркодове, поставени на фасадите на сградите или на информационни табла в близост до тях, видеата да са достъпни до по-широк кръг от граждани и туристи.

Представянето на видеата ще бъде в средата на април по време на гостуване на две училища от страната в ПГТ за обмяна на опит по програма „Иновации в действие“.

Учениците изразяват своето доволство от иновацията. Наталия Георгиева от 11 а клас заяви, че този иновативен метод на работа е провокирал интересът й към професията, при Борис Борисов задачите в часовете стимулират въображението му, а за Николай Георгиев и Митко Стоилов този поход е подходящ за продължителните онлайн часове.



126 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page