top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Клуб "Поезия на кон" в Деня на Благата вест

По случай днешния светъл празник се проведе поредната съвместна изява между ПГТ и ПТГ - клуб "Поезия на кон". Макар и времето да ни поднесе изненадващи промени, мероприя-тието се проведе на открито в парк "Крайискърец".


Днешната поетична среща бе тематично обвързана с Благовец. Учениците изразиха почит на този специален ден и разказаха за обредите и символите, свързани с Благовещение.


Възпитаниците на двете училища, облечени в народни носии, носеха и традиционните сладки питки, които да търкалят на зелено за здраве и благополучие. Обичаят, характерен единствено за самоковския край, е ревностно пазан от самоковци и предаван от поколение на поколение.


Учителите откриха мероприятието, разказвайки за основните ритуали на този ден и тяхната същност. Учениците споделиха и личните си виждания за смисъла на благата вест, както и свои позитивни новини в техния живот, които са ги променили.


Мариянка Боянова от 10 б клас представи стихотворението на Елисавета Багряна "Кукувица", след което Женя Янкова от 10 б поговори за поверията и това какво символизира птицата, предвестник на пролетта. Лиляна Димитрова от 10 а и Лили Георгиева от 11б споделиха свои преживявания, които са се явили като благи вести за тях.


По стара самоковска традиция - след търкалянето на питките, всички вкусиха от тях.

Днешният обзор ще завършим с думи от есето на Лили Георгиева - 11 б: "Благата вест, това е добра вест. Помогна ми да разбера, че трябва да вярвам в себе си! Никога нямаше да разбера, че мога да съм на първо място в нещо. Никога нямаше да разбера силата и смелостта, които се крият в мен ."


Благо да ви е!



139 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page