top of page
Търсене
pgtsamokov

Честита Баба Марта


Учителката Ваня Мартинова с учениците си се включи в инициативата на Община Самоков за изработавне на мартеници за един от специалните български празници -1 март.


На днешния ден в училище се разменяха мартеници и усмивка за здраве и берекат.


Българите на 1 март поставят символичното начало на новата земеделска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всички се кичим с мартеници и с надежда за едно новото по–добро начало.


Учителката и нейните възпиници са особено щастличи, че продължават традицията.


Корените на този празник са в далечното минало на народа ни. Според народните вярвания Баба Марта е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Нейната фигура е персонификация на месец март („женския месец“) и символизира зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.


Легендите и преданията, свързани с Баба Марта, са многобройни. Според една от тях тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците януари и февруари) и е люта и сърдита, защото двамата ѝ братя или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита. Друга легенда пък разказва за една козарка, която извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Тя била убедена, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея. Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата. Не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода. Повече за вярванията може да намерите: https://bulgarianhistory.org/purvi-mart/


ПГТ желае здраве и мир на всички!


Галерия:



158 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page