top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Грамотни и работни


Състезание с любопитното заглавие "Грамотни и работни" се проведе днес в кабинета по сервиране на ПГТ.


Госпожа Елена Сердарева и госпожа Полина Кирева организираха съвместна инициатива с идеята да обединят познания по професионални предмети и родния език. Учениците показаха какво са запомнили от часовете по сервиране, кулинарни техники и технологии и часовете по български език. Целта на състезанието бе да се стимулира грамотността под формата на забавни и увлекателни игри за време, както и изпипване на детайлите при аранжирането на маса. Сформирани бяха три отбора с по четирима ученици. Всеки отбор имаше основно зареждане на маса и по пет задачи по български език, които им добавяха различни предмети към подредбата на масата.


В първата задача възпитаниците на ПГТ трябваше да открият правописни грешки в изписването на ястия и хранителни продукти. Втората игра изискваше от тях да подредят текст на рецепта в правилната последователност на изпълнение. Регламентът на третата задача бе да познаят кулинарни термини, към всеки от които имаше пояснение и бе нужно да се допълнят липсващите букви в изписването на думите. Четвъртата игра - редактиране на текст, в който трябваше да се открият правописни, пунктуационни и граматични грешки, а в последната учениците обясняваха кулинарни думи чрез мимики и жестове.


След игрите отборите старателно подредиха своите маси. Вторият отбор бе най- прецизен и бе спазил всички изисквания при естетическото аранжиране на маса.


Всички участници получиха грамоти, които бяха раздадени от директора на училището - госпожа Борислава Хаджийска. На мероприятието присъстваха учители и ученици, които изразиха одобрението си и това,че им е било интересно и забавно. Събитието бе отразено и от местната телевизия.




83 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page