top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Ден на европейските автори в Културния институт на МВнР за учениците ни




Днес, 27.03.2023 г., по покана на директора на Културния институт на Министерството на външните работи госпожа Снежана Йовева група ученици от 8-ми клас на ПГТ отбелязаха Деня на европейските автори, иницииран от Европейската комисия и Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.


Събитието се проведе в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт. Денят на европейските автори цели да акцентира върху възможността на литературата да представи пред младите хора богатствата на европейската култура и да ги приобщи към социални каузи, както и към решаването на лични предизвикателства.


За осмокласници откъси от произведения на Иван Владимиров – Нав „Четенето като множествен оргазъм“ и от романа „Absolvo Te“ на Георги Бърдаров прочете актьорът звезда Владимир Михайлов.


Откъс Иван Владимиров – Нав - „Четенето като множествен оргазъм“:



Госпожа Йовева представи специалното приветствие на Георги Бърдаров към учениците на ПГ по туризъм - Самоков.


Откъсът от романа „Absolvo Te“ на Георги Бърдаров – носител на европейската награда за литература за 2021 година - ни разтърси.




Госпожа Йовева представи писателката и общественичка Тодора Радева.



Творецът госпожа Радева избра в Деня на европейските автори да прочете емблематичното слово шедьовър на поета Иван Ланджев, създадено за тържественото честване на 24 май през 2022 година в София.



Великолепно изпълнение на стихотворението "Ако ще бъдеш някой..." на Ланджев


Екипът от ученици и учители от ПГТ разгледа експозицията от картини на европейски художници, участвали в международните пленери на фондация "Солей" в рамките на международния фестивал "Солей".




Госпожа Йовева представи пространството пред Министерството на външните работи, превърнато в открита галерия.




Разгледахме част от буквите пейки, експонирани непосредствено пред Министерството.



Денят завърши с обща снимка и удовлетворение.


Инициативата за включване на ПГ по туризъм в мероприятието на Европейската комисия - Ден на европейските автори (на 27.03) - в сътрудничество с Държавния културен институт бе на госпожа Радослава Стоянова, учител по български език и литература.


ПГ по туризъм благодари на Държавния културен институт към МВнР и специално на госпожа Йовева и се надяваме да реализираме заедно още вдъхновяващи проекти.




81 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page