top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Мартениците и учениците на ПГТ


От скоро време учениците на гимназията по туризъм не приемат традицията ни да се закичваме с мартеници по вековния самобитен български обичай.


Но тази година учителите им бяха подготвили урок, проследяващ пътя на мартеницата от древността до днес и символиката й.

Вдъхновени от чутото, ученици издириха стихотворения, посветени на мартеницата и ги рецитираха пред съученици.

Госпожа Кирева порчете своя мартенска творба.


В Младежкия дом пък ученици от училището ни бяха наградени в конкурса за изработване на мартеници „Баба Марта при нас е дошла”. В надпреварата участваха 200 ученици със 160 мартеници от община Самоков. От Професионална гимназия по туризъм в конкурса участие взеха учениците от клуб по интереси „Работилница без граници", ръководен от госпожа Оля Георгиева. Радостина Асенова, Цветелина Иванова, Ташка Михайлова и Гергана Найденова получиха поощрителни награди. Наградите бяха връчени от Миролюба Ташова, председател на Комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт към Общинския съвет на град Самоков.

Конкурсът има за цел да насърчи творческите способности и въображение на младите хора и съхраняване на българските традиции и обичаи.


В часовете по литература в 8 б учениците четоха и коментираха любими стихотворения, посветени на празника. Най-смелите се изявиха пред съучениците и учителите си.




Честита Баба Марта! Желаем ви здраве и сполука!




81 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page