top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Първите два дена от домакинството на ПГТ по НП "Иновации в действие"





За поредната учебна година Професионална гимназия по туризъм в Самоков се превърна в домакин на гости по НП ‘Иновации в действие’. Тазгодишните ни гости, представители на ЕГ "Васил Карагьозов" от Ямбол, Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии - Шумен и 23 СУ София пристигнаха в нашето уютно градче на 23-ти април.


Участниците в мобилността бяха посрещнати и настанени, след което започна срещата, представянето на програмата и организационни въпроси.


Днешният ден беше изпълнен с още интересни и вълнуващи събития. Гостите и учениците се събраха в гимназията ни.


В зала 1 учениците представяха себе си и своите училища, а в зала 2 същото правеха и учителите.

След това учениците гости имаха удоволствието да присъстват на урок, представен от възпитаниците ни, които се обучават в специалността „Производство на захар и захарни изделия“. Те и техният учител, Станислав Николов, споделиха своите умения и креативни творения с гостите от мобилността. Темата на техните изкусителни шедьоври беше "Магията на Великденския заек (шоколадовия) и чудото на Великденското яйце (шоколадовото)или предимствата на ръчната изработка". Нашите ученици с гордост и умение помогнаха на гостите да създадат своите шоколадови изкушения, които по-късно подариха на учителите си.


Най-интересната част от деня беше урокът в 9 клас, посветен на туристическите атракции и свободното време, като методът беше туристическа обиколка из центъра на града. Нашите ученици се превърнаха в екскурзоводи и със завладяващо умение разказваха легенди и истории от Самоковския край. Гостите се потопиха в магията на града, разглеждайки го през очите и разказите на местните ученици.


След това всички се насладихме на вкусен обяд в учебния ресторант на гимназията, като разходката обратно до училището също беше възможност за гостите да се насладят на атмосферата на Самоков.


След това дойде време за малко изкуство и забавление. Момичетата от клуба по народни танци по НП ‘Заедно в изкуствата и в спорта’ зарадваха всички с изпълнението на самоковско хоро, доказвайки своето умение и ентусиазъм.


Денят приключи със запечатване на спомените на учениците във Фото ателие „Карастоянови“. Там, в уютната обстановка на ателието, те пробваха винтидж дрехи и аксесоари и се заснеха в незабравими кадри. През това време учителите имаха възможността да се занимават с изкуството, като песъздадоха своя версия на картината ‘Самоковско хоро - 1892’ от Никола Образописов в Зографската школа с помощта на Теодора Василева.


Така завърши вторият ден от мобилността на гостите ни, изпълнен с учене, изкуство и забавление. С нетърпение очакваме да видим какво ни предстои в утрешния ден по НП ‘Иновации в действие’ в Професионална гимназия по туризъм в Самоков!



156 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page