top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Различните уроци, проведени в културни институции. Урок №1 - Началото

Актуализирано: 9.02


Професионалната гимназия по туризъм в град Самоков не спира да изненадва с увлекателни и образователни инициативи. Този път наши ученици се включиха в Националната програма "България – образователни маршрути" и модула "Културните институции като образователна среда". Целта на програмата е да разшири интереса на младите към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство и да утвърди духовните ценности на нацията.


Едно от първите пътувания на учениците беше до село Чавдар, което се оказа настоящо културно съкровище. Там учениците от 9 клас стъпиха на терена на най-старото население в Средногорието, населяващо този край още преди 7000 години. Посещението им започна с разходка из Археологическия парк "Тополница", където бяха изумени от реконструираните жилищни сгради от раннонеолитното селище. Но интересното не спира там - работилниците за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи показаха, че историята може да оживее.


Археологическият парк представи и експозиционна зала, която разказа историята на седемте културни пласта в селищната могила.


След посещението на Археологическия парк, учениците се впуснаха с интерес към селото Чавдар, разкривайки нови страници от мястото. Селото ги посрещна с уреден парк, страхотен фонтан, мостче, детска площадка, спортен комплекс и подобрени улици, които разкриват съвременната страна на селската живота.


След този вълнуващ старт, учениците посетиха първия интерактивен фолклорен център в село Чавдар. Този център представлява съкровищницата на местното културно наследство, дигитализира, експонира и интерактивно представя фолклора и културните традиции. Учениците се запознаха с местни празници и традиции чрез дигитализирани видеоматериали, разгледаха старинна къща със страхотно дворче и дори се впуснали в интересни игри на гатанки.


Пътуването обаче не бе само развлечение. Учениците от 9 клас успяха да съчетаят образование и забавление, проследявайки значими исторически събития, усъвършенствайки математически умения и разбирайки философските гледни точки за ценностите и материалните блага. В часа на класа се запознаха с историята и традициите на хората през неолита и дори развиха съпричастност към околната среда. В часа по БЕЛ изиграха интересна и изключително оспорвана игра - ‘Вярно ли е, че …?’.


Но най-важното - това пътуване подкрепи тяхната жажда за знание, вдъхнови ги да откриват историята и културата на родната им земя и ги подготви за нови учебни предизвикателства. Учениците на професионалната гимназия по туризъм в Самоков вече нямат търпение за следващия учебен ден извън училище и точно това е, което прави образованието още по-увлекателно и ценно.


Галерия


139 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page