top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Тържествено отбелязване на 3-ти март

Актуализирано: 3.03.2023 г.


Отбелязването на Националния празник на България - 3-ти март тази година премина през различни инициативи - конкурси, класни състезания и концерт.


Честването започна със състезание между класовете с надслов „145 години свободна България“, а въпросите бяха с историческа и литературна тематика. Надпреварата между отборите създаде напрегната атмосфера. Учениците отговаряха на въпроси, рецитираха стихове и работиха с карти. По регламент печели класът, който за най-кратко време е дал най-много верни отговори.


Тържествената част включваше слово на директора на училището, посветено на смисъла на саможертвите и величието на духа на загиналите за Свободата, и художествена част - музикално-танцови изпълнения на ученици с кулминация интерепретация на песента "Моя страна, моя България" в изпълнение на Георги Найденов от 11 б клас и Женя Янкова 9 б клас.


Последва награждаване на победителите в конкурсите и състезанието.


Първо място в патриотичното състезание зае екипът на 10 б клас, второ - клас и трето - клас.


Надпреварата в конкурсите по повод Националния празник на България бе голяма. Идеята да работят по темата „Моят любим национален герой“ породи изненадващ ентусиазъм от страна на учениците. Желаещите ученици изготвиха мултимедийни презентации, проекти и есета. Критерият бе креативност. Резултатите: I място – Анелия Траянова Петрова, от 9 в клас; II място – Зоя Димитрова Борисова, от 11 в клас; III място – Мариана Симеонова Таскова, от 8 б клас.


Госпожа Хаджийска – директор на гимназията, връчи грамоти и награди на победителите с радост. Госпожа Кичева закичи всеки със значка с трикольора на България, а госпожа Георгиева раздаваше флагове. Участниците в честването доказаха, че има достойни българи, които обичат Родината си и почитат паметта на героите, отдали живота си за свободата на България.


Патриотичното чуство се предаде на всички. Честването на „145 години свободна България“ се превърна в общоучилищен празник, когато момичетата от 8 „а“ клас поздравиха участниците в конкурса с красиво българско хоро. Отдадоха почит към националните герои със символичен голям поклон. Изненадаха и преподавателите си, защото всеки учител се грижи учениците в ПГТ да постигат успех.


След празничното честване представителна група от ученици поднесе цветя на паметника на Опълченците. Разнообразните прояви дадоха възможност всеки ученик да разбере защо 3 март е наш национален празник. Трябва винаги да помним националните герои и да следваме техния пример.


Любопитен факт е, че всичко това бе дело на клубовете по интереси към училището. Участниците в клуб по интереси „Дигитални добродетели“ с ръководител Оля Георгиева съвместно с Ученическия съвет на ПГТ организираха конкурс „Моят любим национален герой“. Училищното състезание „145 години свободна България“ пък бе организирано от участниците в клуб „Митрово, Димитрово и Демо доскало“. Грамотите изготвиха учениците от клуб „Матемания“ с ръководител госпожа Михова. Заключителната част на честването остана за участниците в „English club“ с ръководител Ваня Мартинова.





121 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page