top of page
Търсене
  • pgtsamokov

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ, ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА


Честит да е най-духовният Велик български ден! Да пребъде Кирило-Методиевото писмо, оставено ни от Светите братя, за да ни има и днес като нация!


"Глаголицата, идва от думата "глагол", която означава "говоря". Това е причината глаголицата поетично да бъде наричана „знаците, които говорят“.


Константин-Кирил Философ създава азбуката, като отразява графически първоначалните действия, които Бог направил при сътворението на Света. Започва с четирите елемента - въздух, огън, вода и земя и обвързва азбуката с библейските текстове на книгата „Битие”. Глаголическите букви имат числена стойност, при това численият код в глаголицата е оригинален (не е заимстван). И до днес това е единствената азбука, в която буквите имат имена. Съдържат в себе си духовно и езотерично послание за човека и смисъла на живота.


По повод празника и с приключване в учебната програма на произведенията от старобългарската литература, изучавани в осми клас, госпожа Радослава Стоянова постави творческа задача на учениците от 8-ми “б” клас - да направят проекти, като изпишат буквите на Глаголицата. "Особено старание и оригиналност прояви Мариана Таскова, но и всички ученици с проекти: Рикардо и Рая Методиеви, Ангелина Делипова, Марияна Руменова, Сладуна Спасова, Сергей Сергеев. Те показаха знания и умения в изписването на таблата, които ще бъдат използвани и от други ученици в “Митрово даскало” на Професионална гимназия по туризъм.


Честит празник! Да бъдем достойни, защото принадлежим към народа с една от най-древните култури и традиции. Един от малкото народи със своя писменост, при това именувана Кирилица. Използвайте с любов и гордост буквите, с които пишат около 252 милиона души в 24 страни от цял свят.


Галерия


75 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page