top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Домакинство на ПГТ по НП "Иновации в действие"

Актуализирано: 21.04.2023 г.


За трета поредна година ПГ по туризъм участва с домакинство като иновативно училище по Национална програма "Иновации в действие".


Партньорите ни тази година бяха ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" гр. Видин, Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство гр. Павел баня и като четвърто училище партньор на иновативната гимназия от Видин - СУ "Св. Климент Охридски" град Пещера.


Програмата е тридневна.

Първият ден участниците в мобилността бяха посрещната в Сграда 2 веднага се включиха в часа на 10 а клас специалност „Производство на захар и захарни изделия“ по интегративния иновативен учебен предмет „Шоколад и шоколадови изделия“. С преподавателя Станислав Николов учениците забъркаха чудо от какао, мляко, масло и малко магия и получиха... шоколад - най-вкусното нещо в света.


Докато продуктите се стягаха във фризерите, екипите на учениците и учителите се представиха едни на други и с много гордост споделяха опита и постиженията си, а по време на последвалия обед в кабинета по сервиране и барманство, превърнат от госпожа Мариана Бакрачева и учениците от 12 а клас в модерен ресторант, всеки от учителите получи приказна горска кошничка. В нея измежду мъха, шишарките и боровите клони се подаваше един Великденски заек (шоколадов) в компанията на бонбон от същото "тесто". Учениците усвоиха технологията, а учителите се насладиха на предимствата на ръчната изработка на шоколадовите изкушения.


Във втората част от програмата за деня домакините представиха историята на Самоков през някои негови легенди, подбрани и преработени от госпожа Елияна Кичева.


Турът започна с историята на самоковите и силата и издръжливостта на един селянин от Райово, заслужил възхищението на бея и щедро възнадарен за сторената кражба - не, а за силата си. После групата се спря пред символа на града Голямата чешма, където гостите бяха примамени да отпият от водата на чешмата, за да останат в града ни (според поверието).


Разходката продължи с представяне на Карастоянови - баща и син - първият основоположник на книгопечатането в България, а вторият - на фотографията. Гостите бяха въвлечени в ситуационна игра и съпреживяха част от премеждията на Анастас Карастоянов в перипепиите му до превръщането от син на баща си във водещ фотограф в Сърбия и България.


Учениците разказаха легенди за първия светски художник Захари Зограф, който е и първият самоковец с вътрешна баня и за великодушния смелчака и безкомпромисен в морално отношение Чакър Войвода.


Интересната любовна история за Хатидже към султана, в която се оказва, че побеждава Самоков, затрептя в душите на слушателите.


Финалът бе за словото и Паисий Хиландарски и неговата гордост от това, че е българин: " ... От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели."


Следващата дейност бе в работилниците на Карастоянов и Зографа. Във фото ателие "Карастоянов" гимназистите си направиха снимка за спомен по подобие на тази на революционерите. Учителите пък рисуваха красивата Чадър чешма с Теодора Василева. И освен картина към хотела те си отнесоха и спомен за едно различно изживяване на работния ден по НП "Иновации в действие".


Галерия


Посрещане и ... в кухните - на работа



Представяне




Обяд в кабинета по сервиране и барманство. Обслужва иновативният 12 а клас



Задължителната снимка, е, не е една... както винаги.


Легендите на Самоков


Във фото ателието на Карастоянов и в ателието на Зографа


187 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page