top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Криминалисти, но творци в ПГТ


В Европейския месец на книгата ПГТ имаше честта да бъде домакин на представянето на творчеството на няколко български автори, част от Клуба на писателите криминалисти "Саламандър".


Насладихме се на компанията на ерудирани, талантливи и интересни личности, които завладяха аудиторията с красноречието си.

Мероприятието събуди интерес и у присъстващите ученици, което доведе до любопитството им да надникнат в света на писателите и да изявят желание да прочетат техни произведения.


Г-н Бойко Беленски, председател на клуба, бе водещ на събитието. Той е доктор на историческите науки, по-голямата част от творчеството му са романи - документални и исторически. Както сам сподели: " Болна тема ми е Ботев....". Изследва смъртта на поета революционер и опонира на информацията с недоказан произход. Сред заглавията на неговите книги са: "Свалете знамената с почит", "Любовта на Патриарха - Документален роман за Иван Вазов", "Да каже нявга народът...", "Прозренията на Раковски", "Съзидателят Кан Омуртаг".


Божидара Цекова (актриса и писателка) прикова вниманието на учениците с подхода си към тях и презентирането на книга, която е подходяща за възрастта им - "Неразбраните". В нея се отразява поведението на днешните тийнейджъри, техните проблеми, отношенията със семейството и обществото. Подрастващите търсят себе си, процесът на изграждане на характер не е лесен и те се чувстват объркани, неразбрани, изплашени...Агресията се явява защитна реакция и не показват истинските си чувства...

Госпожа Цекова пожела на учениците да бъдат себе си и да израстват без много катаклизми и разочарования.


Мариана Кирова е писател, журналист и преподавател по литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а от 2011 г. работи и в Националния литературен музей. Носител е на редица награди. Тя внесе забавна нотка като разказа за свои ученически преживявания. Сподели, че на 18-19 години е осъзнала призванието си да се занимава с литература. Първата нейна книга е "Скитница", а последната е хумористичен роман със заглавие "Приключенията на една блондинка", който разкрива пътуванията и преживяванията на героинята по време на пандемия. Г-жа Кирова прочете стихотворението си, с което е получила първата си награда за литература.


Татяна Костова е също автор на поредица книги. Направи впечатление цитирането й на мисъл на Ромен Ролан: "Хората не четат книгите, четат себе си през тях". С това отговори на въпроса дали трябва да четем. Обясни криминалната литература като загадка, свят на доброто и злото, симбиоза между добре написана книга и загадка. Писателката акцентира върху това, че въображението може да ни отведе навсякъде и затова четенето е безценно.


Тео Буковски е псевдонимът на писателя Анастас Иванов, който по професия е лекар. Той провокира учениците с прожектирането на краткия филм "6-те измами". Задачата проследи колко наблюдателни са те, а тези, които се справиха със загадките, получиха от автора награда - негова книга.


Клубът на писателите криминалисти "Саламандър" представен от Бойко Беленски, Божидара Цекова, Мариана Кирова, Татяна Костова и Тео Буковски създадоха един празник в ПГТ. Техните вълнуващи биографии и откъси от творбите им вдъхновиха учениците ни, докато те споделяха как тийнейджърските им години формираха техния писателски път и кариерен успех. Съветваха нашите ученици да следват своите страсти и да вярват в своя потенциал, дори и когато обстоятелствата са предизвикателни.


Ползотворна и увлекателна бе днешната среща. Обещахме си следваща, която да ни запознае с още талантливи български писатели и поети.







88 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page