top of page
Търсене
  • pgtsamokov

Празникът на гимназията ни


Денят на туризма е празник на Професионална гимназия по туризъм - Самоков вече 20 години.


Тази година училищният празник бе отбелязан по по-различен начин. Идея на учителката Ваня Мартинова бързо бе развита от екипа на училището и доби своя окончателен вид: Симулационнно пътуване из света. Темата бе предварително обявена и учениците имаха възможност да изберат страна, както и средствата - демонстрации, дегустации и симулации, така че да предложат незабравима разходка на зрителите туристи. Задачата имаше и своите задължителни елементи: синтезирана информация за конкретната държава, предварително подготвено традиционно ястия, представено в традиционните национални облекла, с едно много важно условие - облеклата да са извадени от личните гардероби на представящите ги.

Закачката с публиката и творческият подход се ценят високо.


Рано сутринта въодешевени, пременени и усмихнати учениците пристигаха в училище.


Макар и с малко трудности по овладяването на страстите събитието започна без традиционното приветствено откриване от директора.

Предстанявето бе по възходящ ред на класовете. Всички се бяха вложили много усилия да представят избраната държава.


8 а, избрали Япония, 9 б - Мексико, 10 б - Испания и 11 в и 12 в (в екип) - Гренландия, бяха изпълнили условията на задачата впечатляващо прецизно - с национални носии, пригодени от личните гардероби, с типичната национална храна и със стегнати презентации.


Представянето на 9 б - Мексико - и 10 б - Испания - включваше и местен танц, а изпълняващите го ученици се оказаха доста артистични, успяха да повдигнат още повече настроението на туристическата публика в залата.

8 б - Италия, 8 в - Македония, 9 а - Австрия, 9 в - ОАЕ, 10 а - Франция и 12 б - Китай - акцентираха на ястия, които са създадени в страните, и са се превърнали в предпочитани храни във всяка точка на света.


Презентациите на 11 а - Турция, 11 б - Гърция и 12 а - Бразилия - изпълниха най-добре условието за осъществяване на комуникация с публиката. Водещите на Турция и Бразилия осъществиха словесен контакт с публиката, а Гърция награди всеки верен отговор от анимацията, включваща въпроси за историята и културата, Надпреварата при подаването на отговорите не бе за щедро раздаваните бонбони. Всяка една от тези страни се представи също и с танц - турско хоро, гръцко сиртаки и бразилска самба, но поднесена иновативно: всички във футболни екипи представиха мач - от подгряващите мажоретки - през мача - до пира след победата.


Мъжката група на 11 г - клас бе избрала България. На щанда освен типечната българска питка, увенчана с българския трикольор, имаше и сирене по шопски, разбира се, къде без него. Представящият България бе облечен в автентични селски дрехи от самоковско.


Мома Яница накара всички да се хваната за ръце и да се завихрят в кръшно българско хоро. Така България се оказа единствената страна, която успя да обедини - Япония, Италия, Испания, Австрия, Франция, Мексико, Гренландия, ОАЕ, Китай, Бразилия, Турция, Гърция и Македония.


Журито излъчи своите победители, публиката - също.

Не състезанието бе важно, не наградите, а преживяването.


Честит празник!


ПГТ благодари на всички, които вложиха душата си, за да направят днешния ден истински празник.


Галерия















ПП

И за да бъде още по-хубав празникът следващия път, надяваме се всички ястия да бъдат сготвени от учениците участници, а не закупени, артистичните тоалети да са според правилата - импровизирани от личните гардероби, а презентациите - да са със селектирани текстове, информацията да е подбрана и подходяща за публиката, качените факти на слайдовете - редактирани, а не буквално преписани.

А разбирането, че уважението се изразява в изслушване, да е водещо.


Честит празник!

254 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page